GePeCa Tekst en Web

Welk thema gebruikt die website?

Welk thema gebruikt deze website? Tijdens mij WordPresslessen komen natuurlijk ook thema’s uitgebreid aan de orde en dan wordt vaak de vraag gesteld: hoe je kunt zien welk thema in een bepaalde website wordt gebruikt.

Je kunt dit achterhalen via de broncode door in de browser op je rechtermuisknop te klikken en dan te kiezen voor ‘paginabron bekijken’. Als het inderdaad een WordPress website is vind je door te zoeken op /themes de code voor de themamap te zien: /wp-content/themes/.

Een WordPress theme achterhalen kan ook op een andere manier, namelijk met gebruik van online tools. Hieronder lichten wij enkele websites uit waar je dit kunt doen.

Er is ook een aantal online tools waarmee je kunt zien welk thema een website gebruikt, bijvoorbeeld IsItWP. Als je op die website een url invoert en op ‘enter’ klik, vind je eerst wat informatie over de website en daaronder zie je ‘WordPress Theme Details’:

WordPress thema

In dit geval gaat het om een op maat gemaakt thema, dat je daarom niet zomaar voor je eigen website kunt gebruiken.

Geplaatst in Web Getagd met

Wat is een url

Onlangs kreeg ik de vraag om informatie op een bepaalde website te laten wijzigen met de boodschap: “Op de site ‘onderwerp, subonderwerp’ staat onze naam, wil jij die eraf laten halen?” Ik ben gaan googelen op onderwerp en subonderwerp, maar kon de betreffende site niet vinden. Daarom deed ik navraag: heb je de exact url voor mij? Het antwoord was: nee, die heb ik niet ik heb erop gegoogeld.

Soms zijn dingen dus niet zo duidelijk voor iedereen als anderen denken. Wat is een url? url is de afkorting van ‘uniform resource locator’, het is het unieke webadres van een website, in het geval van deze website https://www.gepeca.nl/wat-is-een-url.

Als je deze url aan iemand wilt doorgeven, is de handigste manier om dit adres te kopiëren uit de adresbalk van je browser, daarmee voorkom je dat je per ongeluk spelfouten maakt.

wat is een url
Geplaatst in Web Getagd met

Vergroot de veiligheid van je WordPress-site

Het is belangrijk ervoor te zorgen dat je WordPress website zo goed mogelijk is beveiligd tegen hackers. Hieronder enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen.

Plaats de WordPress installatie in een speciale map

Plaats WordPress niet in the root (direct onder https), maar in een map met een naam die alleen jij kent. Je site krijgt dan een naam met de mapnaam erin bijvoorbeeld: https://www.mijnwebsite.nl/map.
Als je een normale URL wilt, zoals https://www.mijnsite.nl, lees dan dit artikel over het verplaatsen van je website van een submap naar de root

Maak een tweede gebruiker met alleen auteursrechten

Maak een extra gebruiker aan en maak deze tot auteur ( gebruikers > nieuwe gebruiker). Je kunt dan net doen of de pagina’s en berichten die je als beheerder hebt gemaakt door een auteur zijn gemaakt. De laatste heeft geen rechten en dat vermindert de kans dat iemand je website overhoop kan halen.
Hoe doe je dat:
Als je een pagina aan het bewerken bent zie je rechtsboven in scherminstellingen. Klik daarop en vink “auteur” aan. Vervolgens kan je onder het invoerveld de gebruiker zonder rechten als auteur aangeven.

Beperk het aantal inlogpogingen

Je hebt zelf waarschijnlijk geen vijf pogingen nodig om in te loggen en een hacker zal meer pogingen nodig hebben. Hiervoor is bijvoorbeeld de plugin limit login attempts). Je kunt zelf aangeven hoeveel pogingen mogen worden gedaan tot het IP-adres voor een bepaalde tijd wordt geblokkeerd.

Updaten

Zo nu en dan zie je bovenaan het scherm dat er een update van WordPress is. Updaten is erg belangrijk; naast nieuw toepassingen zijn er vaak ook verbeteringen qua beveiliging. Maak wel altijd eerst een back-up.

Gebruik een goed wachtwoord

Verzin een wachtwoord dat moeilijk is te raden, het liefst een wachtwoord zonder betekenis.

Wordfence

Deze Plugin  kan je site scannen om te kijken of er foute code instaat. Er kan een e-mail worden gestuurd als hij iets tegenkomt dat er niet normaal uitziet of wanneer iemand heeft geprobeerd op je site in te loggen.

Geplaatst in Web Getagd met

Een letterlijk of toch een woordelijk verslag?

Regelmatig hoor ik dat mensen een letterlijk verslag willen, maar meestal bedoelen ze een woordelijk verslag. Ik beide gevallen gaat het om een integraal verslag van bijvoorbeeld een vergadering, maar er is een groot verschil.

Letterlijk verslag

Bij een letterlijk verslag wordt echt alles opgeschreven zoals het is gezegd, spreektaal wordt een op een genoteerd. Dat betekent dat ook alle versprekingen, haperingen e.d. exact in het verslag worden opgenomen en dat het verslag taalkundig vaak niet correct is. Een letterlijk verslag is dan ook meestal niet prettig leesbaar.

Woordelijk verslag

Bij een woordelijk verslag wordt in principe ook alles opgeschreven wat er in een bijeenkomst wordt gezegd, maar hier wordt de zinnen omgevormd tot een goedlopend geheel en worden bijvoorbeeld eh’s en ah’s weggelaten. Dat maakt het een stuk leesbaarder dan een letterlijk verslag.

Geplaatst in tekst Getagd met ,

Datalekken

Het is de laatste tijd regelmatig in het nieuws; datalekken, wat is dat en hoe kun je daarmee omgaan?

Wat is een datalek?

Bij een datalek liggen je digitale gegevens op straat en dat is natuurlijk niet de bedoeling als is het alleen maar omdat ze ook in handen van criminelen kunnen komen.

Hoe ontstaat een datalek

Een datalek kan ontstaan omdat je computer besmet is geraakt met een virus of malware doordat je per ongeluk schadelijke software hebt gedownload of een geïnfecteerde website hebt bezocht. De schadelijke software gaat op zoek naar gevoelige informatie op je computer zoals creditcardinformatie. Er zijn ook programma’s die registreren welke toetsen je aanslaat om zo inloggegevens te achterhalen. Een andere bekende methode is phishing, de meeste mensen kennen die berichten wel: Een e-mail die van je bank lijkt te komen met een link.
Je gegevens kunnen ook via een andere partij worden gelekt, bijvoorbeeld een website waarop je ooit je gegevens hebt ingevoerd.

Hoe weet je dat je gegevens gelekt zijn

Je kunt op haveibeenpwnd.com zien of je e-mailadres ooit gelekt is, bij wie en wanneer. De kans dat dit het geval is, is vrij groot, maar dat hoeft niets te betekenen omdat iemand met alleen een e-mailadres niet zoveel kan, behalve phishingberichten sturen. Het is wel gevaarlijk als ook je wachtwoorden bij de verkeerde mensen bekend zijn. Daarom is het van belang de wachtwoorden van de gelekte e-mailadressen te wijzigen.

Hoe voorkom je dat je gegevens bij een datalek betrokken raken

 • Installeer een goed virusscanner;
 • Gebruik overal verschillende wachtwoorden
Geplaatst in Web Getagd met

Phishing

Phishing, een manier om persoonlijke gegevens te ontfutselen, hoe herken je het? Er is een aantal zaken waarnaar je moet kijken.

Wie is de afzender van het bericht

De naam van de afzender van een e-mail zegt helemaal niets, iedereen kan zich voordoen als bijvoorbeeld een bank. Je kunt wel kijken naar het e-mailadres van de afzender. Als je op de naam van de afzender klikt, zie je het e-mailadres en nu kun je controleren of de domeinnaam wel hetzelfde is als de officiële website. Als dat niet zo is, is de e-mail waarschijnlijk nep. De domeinnamen lijken vaak net echt, maar let goed op, ze wijken vaak net iets af van de echte naam.
Het kan voorkomen dat behalve de naam ook het e-mailadres is gekopieerd. Blijf daarom altijd alert op welke links en bijlages je opent.

Waar leidt een link naartoe

Kijk altijd heel goed uit voordat je zomaar op een link klikt, zeker als dat een betaallink is of een link naar een inlogpagina van een instantie. Laat je cursor boven de link zweven, maar klik nog niet. Dan zie je een bubbel met het internetadres te zien, controleer of je geen vreemde dingen ziet. Op checkjelinkje.nl kun je controleren waar een link naartoe leidt en of hij legitiem is.

Wat wordt er gevraagd

Vaak proberen criminelen allerlei privégegevens te achterhalen zoals je gebruikersnaam en wachtwoord of de pincode van je bankpas. Een officiële instantie of bedrijf zal nooit om dit soort zaken vragen. Trap er dus niet in als het toch gebeurt.

Ben je een klant of heb je je ergens voor opgegeven

Phishingberichten bestaan steeds vaker uit betalingsherinneringen, track-en-trace-links en winacties. Sta erbij stil of je wel klant bent van het bedrijf dat je een mail stuurt en of je je wel voor een win-actie hebt opgegeven. Als dat niet zo is, klopt er waarschijnlijk iets niet, maar ook als het van een bekende organisatie lijkt te komen, moet je blijven opletten. Neem bij twijfel contact op met die organisatie, maar gebruik daarvoor niet de contactgegevens of de link in het bericht, maar zoek die gegevens zelf op. Laat je sowieso niet opjagen omdat je zogenaamd snel moet reageren.

Geplaatst in e-mail Getagd met

WordPress website verhuizen van een submap naar de root

Vaak staat een WordPress-installatie in een submap. Bijvoorbeeld https://www.mijnwebsite.nl/submap.
Je site is dan alleen via dat adres bereikbaar, maar je wilt eigenlijk dat je site als https ://www.mijnwebsite.nl is te zien. Om dat te realiseren moet je een aantal dingen doen.

 1. Je Permalinks moeten werken zodat er een .htaccess bestand is aangemaakt.
 2. Je moet een algemene instelling in je WordPress installatie wijzigen.
 3. Er moeten twee bestanden uit de wordpress map worden gedownload.
 4. Na een kleine wijziging aan een van die bestanden moeten ze allebei naar de root van je site worden geüpload

1. Controleer je permalinks

Log in op de backend van je WordPress website. Controleer bij instellingen > Permalinks of je de aangepaste structuur of berichtnaam is aangevinkt.

2. Wijzig het site adres (URL)

Ga naar de tab Algemeen.
Wijzig daar het veld siteadres (URL). Haal de submap weg. Dus: https://www.mijnwebsite.nl/subdomein wordt: https://www.mijnwebsite.nl
LET OP: Wijzig WordPress-adres URL NIET!

3. Download index.php en .htacces uit de submap

Ga met filezilla naar de submap van je site en download de index.php en de .htacces. (rechtermuisknop > downloaden) Verwijder ze nog niet op deze locatie, alleen downloaden!
Als je de htacces niet ziet, kan je die zichtbaar maken via server > tonen van verborgen bestanden forceren. Sla beide bestanden op je harde schijf op.

4. Wijzig de index.php

Open index.php van je harde schijf en wijzig de regel require( dirname( __FILE__ ) . ‘/wp-blog-header.php’ );. Die verander je in: require( dirname( __FILE__ ) . ‘/submap/wp-blog-header.php’ );
Gebruik hierbij de naam van je eigen submap.

Upload daarna de gewijzigde index.php en het .htaccesbestand naar de root van je site. Dus direct onder https://www.mijnwebsite.nl.
Zorg ervoor dat er geen index.htm of index.html in je root staat.

Mocht het niet zijn gelukt, zet dan in de tab Algemeen in het veld siteadres (URL) de naam van je submap terug. Dan staat er weer https://www.mijndomein.nl/subdomein.
Je kunt dan weer bij je site via de submap. Je kunt nu de stappen nogmaals uitvoeren en kijken wat er fout is gegaan.

Geplaatst in Web Getagd met

SEO in het kort

Wat is SEO

Bij SEO gaat het om de vindbaarheid van je website. SEO staat voor Search Engine Optimalization (zoekmachine-optimalisatie). Het is het optimaliseren van je website om zo hoog mogelijk in de gratis resultaten van Google te komen. Om dat te bereiken is een aantal zaken van beland, de belangrijkste worden hieronder in het kort beschreven:

Domeinnaam

Heb je nog geen website en moet je nog een domeinnaam registreren? Denk dan eerst goed na over deze naam. De naam van de url moet iets zeggen over de inhoud van je website.

Beveiligde verbinding

Zorg dat je website beveiligd is, dus https in plaats van http.

Navigatie

Zorg voor een overzichtelijk menu. Ook interne links binnen een pagina zijn van belang. Zorg dat je link duidelijk is, dus niet ‘lees meer’, maar bijvoorbeeld lees meer over SEO’.
Maak daarnaast gebruik van de zogenaamde broodkruimels. Een broodkruimel is een rij interne links boven- of onderaan de pagina waarmee bezoekers snel terug kunnen gaan naar een vorige pagina.

Sitemap

Een sitemap is een bestand waarin je informatie verstrekt over de pagina’s en andere bestanden op je site en de onderlinge relaties. Zoekmachines lezen dit bestand om je site op intelligentere wijze te crawlen. Via een sitemap laat je Google weten welke pagina’s en bestanden op je site jij belangrijk vindt.

Pagina’s, berichten en categorieën

Net als bij de domeinnaam, moeten ook de titels van je pagina’s, berichten en categorieën eenmaal toepasselijke naam hebben.
Zorg er in http ieder geval voor dat je pagina en berichten niet iets als ‘https://www.jouwsite.nl/?p=123’ heten, maar bijvoorbeeld ‘https://www.jouwsite.nl/vindbaarheid’. De homepage is vaak een belangrijke pagina en geeft deze pagina daarom niet ‘home’ of ‘welkom’ als titel mee, maar iets wat je bedrijf of organisatie omschrijft, bijvoorbeeld ‘Ons restaurant’.

De tekst

Webteksten zijn hele andere teksten dan teksten op papier. Het is dan ook niet aan te raden zomaar een ‘papieren tekst’ op je website te kopiëren, maar wat kun je dan wel doen?

 • Kom direct to the point en gebruik je belangrijkste zoekterm in de eerste alinea;
 • Schrijf korte duidelijke teksten. Wil je meer informatie bieden, maak dan een link naar een pagina met meer informatie;
 • Gebruik tussenkoppen;
 • Gebruik lijsten;
 • Houd de code zo schoon mogelijk.

Optimaliseer je afbeeldingen

Google ‘ziet ‘geen afbeeldingen, maar ze zijn wel van belang om je pagina levendig te houden en je kunt ook deze optimaliseren voor Google:

 • Upload je afbeeldingen op ongeveer de grootte die je nodig hebt, je kunt hem later nog een beetje bijsnijden;
 • Upload je afbeelding met een korte maar duidelijke naam die iets zegt over het onderwerp van je pagina. Dus niet ‘20200901_208918.jpg’, maar ‘vindbaarheid.jpg’;
 • Gebruik de alt-tag

Yoast SEO

Deze WordPress SEO plugin helpt je bij het optimaliseren van je site voor zoekmachines.

Geplaatst in Web Getagd met ,

Een contactformulier op je website

Je kunt en e-mailadres op je website plaatsen om mensen contact te laten opnemen. Je kunt hiervoor ook een contactformulier plaatsen dat staat professioneler. Daarnaast blijft je e-mailadres hiermee verborgen en kun je bezoekers verplichten bepaalde informatie op te geven, wat kan helpen bij het afhandelen van de vraag.

Een veelgebruikte plugin voor het maken van een contactformulier op WordPress site is Contact Form 7.

Contactform 7 installeren

Ga via Plugins naar nieuwe Plugin Tik in het vak ‘Plugins zoeken’: contactform7 in, kies daarna voor Contact Form 7 en installeer en activeer deze:

contactformulier

Maak een nieuwe pagina aan en kies het nu beschikbare blok ‘Contact’. Je kunt nu kiezen welk door jou aangemaakt formulier op deze pagina moet komen:

Een contactformulier maken

Na het activeren van de plugin verschijnt er aan de linkerkant van je dashboard een nieuw menu item met de naam Contact.
Klik op Contact > nieuwe toevoegen.
Tik in het bovenste veld de naam van je formulier en sla je formulier op.

Maak een nieuwe pagina aan en kies het nu beschikbare blok ‘Contact’. Je kunt nu kiezen welk door jou aangemaakt formulier op deze pagina moet komen.

contactformulier

Sla de pagina op.
Het formulier zelf maak je op via de tab ‘contact’ in het linkermenu van je dashboard: Contact > Contactformulieren.
Klik op je eerder aangemaakt formulier: Contact. Je ziet dan de volgende code verschijnen (links) en recht zie je het resultaat op de contactpagina van je website:

contactformulier

Je ziet in de code van het formulier code tussen haken dit zijn de velden. Laat deze zoals ze zijn.

Velden toevoegen

Boven de code van je formulier vind je verschillende mogelijkheden om aan je formulier toe te voegen:

contactformulier

Wil je bijvoorbeeld een plaatsnaam opvragen, ga dan met je muis op de plek in de code staan waar het veld moet komen en klik dan op de button ‘tekst’. Dan open het volgend scherm:

contactformulier

Tik achter naam een duidelijk omschrijving van het veld in dit geval ‘plaats’ en klik op Tag invoegen. Typ voor de code: Plaats en kijk de verdere opmaak af van de overige code. Sla het formulier op:

contactformulier

Op deze manier kun je ook bijvoorbeeld radiobuttons (Er kan één vakje worden geselecteerd) checkboxes (Er kunnen meerdere vakjes worden geselecteerd) maken.

De ingevulde gegevens ontvangen

Nu wil je natuurlijk nog weten wat een bezoeker op je formulier heeft ingevuld. Deze gegevens kun je per e-mail laten binnenkomen. Klik op de knop ‘Mail’:

Dan opent een scherm waarin je achter ‘Bericht inhoud’ kunt aangeven welke informatie je wilt ontvangen. Je doet dit door de tags die bovenaan staan in de bericht inhoud te plakken en er eventueel tekst bij te typen.

contactformulier

Je kunt ook automatisch een e-mail naar de invuller van het formulier laten verzenden. Vink daarvoor Gebruik e-mail 2 aan.
Hier kun je bijvoorbeeld een tekst typen, bijvoorbeeld: ‘Bedankt voor het invullen van het formulier op mijn website. U ontvangt zo spoedig mogelijk antwoord van ons’. Je kunt de informatie die je niet wil verzenden verwijderen.

Een reCAPTCHA instellen

Om spam te voorkomen is het goed een reCAPTCHA in te stellen. Hiermee moet iemand die je formulier invult bijvoorbeeld een code overtikken om te bewijzen dat hij of zij geen robot, maar een mens is.
Om van deze techniek te kunnen gebruikmaken. Heb je een Google-account nodig om je website te registreren:

 • Ga naar https://www.google.com/recaptcha/admin
 • Log in met je Google-account
 • Geef een label op, bijvoorbeeld ‘naam’
 • Kies onder ‘reCAPTCHA type’ voor ‘reCAPTCHA v3’
 • Vul onder ‘Domains’ je domeinnaam in (www.jedomeinnaam.nl)
 • Vink ‘Accept the reCAPTCHA Termsof Service’ aan
 • Laat ‘Meldingen naar eigenaren verzenden’ aan staan. Je ontvangt dan een e-mail als de registratie voor deze techniek gelukt is
 • Klik op de knop ‘Verzenden’

­Op de volgende pagina krijg je de twee codes te zien: Site Key en Secret Key. laat deze pagina in je browser openstaan en in een ander browservenster de backend van je website.    

 • Klik op ‘contact’ in het linkermenu
 • Klik daarna op ‘Integratie’
 • Klik onder ‘reCAPTCHA’ op de knop ‘Setup lntegration’
 • Kopieer de ‘Site key’ vanaf de Googie-pagina die je nog open hebt in het andere browservenster
 • Plak deze achter ‘Site-sleutel’ in je backend
 • Doe hetzelfde voor ‘Secret key/Geheime sleutel’
 • Klik op de blauwe knop ‘Save Changes’

­Je krijgt een melding dat de instellingen zijn opgeslagen en ziet de ‘Site-sleutel’ en een gedeelte van de ‘Geheime sleutel’. Daarmee is het activeren van de reCAPTCHA-techniek gelukt.

Geplaatst in Web Getagd met

Voeg een Google map toe aan je website

Ook zonder plugin kun je eenvoudig een Google map op je website zetten, handig als je niet alleen online, maar ook fysiek vindbaar wilt zijn. Voor degenen die nu denken: waarom heeft ze dan zelf niet zo’n kaart op haar website? Nou, dat is eenvoudigweg omdat ik een thuiskantoor heb.

Hoe plaats je een Google map op je website

Open Google Maps en tik links boven je adres in:

Google map

Klik daarna op DELEN en vervolgens op ‘Kaart insluiten’ Bovenaan vind je de code die je in een pagina van je website kunt plakken.
Doe dit in een WordPresswebsite in de html-modus van je blok. Je ziet dan in het dashboard niet de afbeelding van de map, maar op je website gelukkige wel.

Google map
Geplaatst in Web Getagd met