GePeCa Tekst en Web

Hoe haal ik het standaard reactieformulier van mijn website

Bij sommige thema’s plaatst WordPress automatisch een reactieformulier. Hoe haal je dit weg?

Je kunt vooraf voor alle berichten die je nog gaat maken het reactieformulier niet laten tonen door via instellingen naar Discussie te gaan en daar ‘Sta toe dat bezoekers kunnen reageren op nieuwe artikelen’ uit te schakelen. Vergeet niet de wijziging op te slaan.

Discussieinstellingen
geen reacties toestaan

Het reactieformulier is nu nog wel zichtbaar onder al bestaande berichten. Dit moet je per bericht verwijderen. Je kunt dit doen door aan de rechterkant ‘reacties toestaan’ uit te vinken.

Geplaatst in Web

Zin en onzin van plugins op je WordPresswebsite

Plugins zijn vaak een belangrijk en nuttig onderdeel van een WordPresswebsite. Met een plugin kun je bijvoorbeeld gemakkelijk een contactformulier op je site plaatsen of je website beveiligen, maar toch is het beter om zo min mogelijk plugins te gebruiken.

Met een plugin voeg je code toe aan de oorspronkelijk vrij schone code van WordPress en schone code is goed voor de vindbaarheid van je website. Als je bijvoorbeeld een Google map op je site wilt, kun je dat met een plugin voor elkaar krijgen, maar dat kan ook heel goed zonder. Kijk hier maar eens hoe je een google map op je site kunt plaatsen.

Plugins kunnen ook de laadtijd van je website doen toenemen, hoe meer plugins je gebruikt en hoe gecompliceerder deze plug-ins zijn, hoe langer het duurt voor je site geladen is.

Ook is de kwaliteit van de code van plugins niet vanzelfsprekend, kijk daarom altijd goed naar het aantal downloads, de waardering van een plugin en of deze wordt onderhouden.

Ten slotte kunnen verschillende plugins met elkaar conflicteren, waardoor je site niet meer goed werkt. Dat laatste kan ook gebeuren doordat je je plugins niet tijdig update. Als er een probleem met je website is, wil het dan ook nog wel eens helpen om alle plugins te deactiveren en ze daarna een-voor-een weer te activeren tot je de boosdoener hebt gevonden.

Geplaatst in Web Getagd met

De wereld van online vergaderen

Online vergaderen, waar veel mensen dit voor de coronatijd nooit deden, is het nu de normaalste zaak van de wereld. Heel veel mensen hebben ervaring met online vergaderen via Zoom, Teams, Webex of een van de vele andere aanbieders.

Het begin van online vergaderen

Toen het online vergaderen net wat meer ingeburgerd raakte, waren er grappige spotjes op de televisie te zien: mensen die vergaderen in een colbert met een overhemd en daaronder een boxershort. Je zou denken dat de makers van dat spotje dit in een jolige bui zelf verzonnen hebben, maar dat soort dingen gebeurt echt.

Achtergronden en gedrag

Online vergaderen

Onlangs woonde ik een Teamsvergadering bij, een vergadering zoals er momenteel vele gehouden worden. Zoals bij alle vergaderingen zaten sommige mensen op zolder en anderen in hun werkkamer of gewoon op de bank in hun woonkamer. Dat is niet altijd even duidelijk, steeds meer deelnemers gebruiken achtergronden, zodat je niet eerst je kamer hoeft op te ruimen om te voorkomen dat iedereen ziet hoe rommelig het daar is of welke waardevolle spullen je hebt. De een lijkt op een tropisch eiland te zitten, de ander voor het gebouw waar hij of zij normaal gesproken vergadert en weer een ander in het bos of aan het water. Ook egale of geblurde achtergronden zijn populair, zo weet je niet hoe iemands huis eruitziet, maar wel wat zijn favoriete kleur is.

Tijdens deze vergadering waren de meeste mensen keurig netjes gekleed, alsof ze op locatie vergaderden, maar zoals wel vaker was er ook hier een opvallende uitzondering. Een van de deelnemers die eerst keurig opgemaakt en met het haar in een knot aanwezig was, verdween op een gegeven moment uit beeld en kwam even later terug met natte haren en in een kamerjas.

Als je tijdens zo’n online meeting iedereen eens rustig observeert, valt je van alles op wat je in een fysieke setting niet ziet; de een friemelt aan zij haar, een ander zit uitgebreid aan de avondmaaltijd en weer een ander peutert zelfs in zijn neus. Let ook eens op de verschillende gezichtsuitdrukkingen, met vaak alleen een hoofd in beeld kun je die heel goed zien. Je ziet verveling, interesse en verbazing, maar ook bijvoorbeeld verdriet of boosheid.

Techniek

Dan is er nog de techniek, je ziet van alles voorbijkomen, de een heeft het scherm van zijn laptop zo staan dat alleen zijn kruin is te zien en bij een ander begint het beeld ergens bij zijn onderkin. Het valt dan wel weer op dat de unmute-knop feilloos wordt gevonden, slechts een enkele keer begint iemand vrolijk te praten, maar verstaat niemand hem en moet hij na het unmuten opnieuw met zijn betoog beginnen.

Het is soms bijna een theatervoorstelling zo’n vergadering.

Geplaatst in tekst, Web Getagd met

Welk thema gebruikt die website?

Welk thema gebruikt deze website? Tijdens mij WordPresslessen komen natuurlijk ook thema’s uitgebreid aan de orde en dan wordt vaak de vraag gesteld: hoe je kunt zien welk thema in een bepaalde website wordt gebruikt.

Je kunt dit achterhalen via de broncode door in de browser op je rechtermuisknop te klikken en dan te kiezen voor ‘paginabron bekijken’. Als het inderdaad een WordPress website is vind je door te zoeken op /themes de code voor de themamap te zien: /wp-content/themes/.

Een WordPress theme achterhalen kan ook op een andere manier, namelijk met gebruik van online tools. Hieronder lichten wij enkele websites uit waar je dit kunt doen.

Er is ook een aantal online tools waarmee je kunt zien welk thema een website gebruikt, bijvoorbeeld IsItWP. Als je op die website een url invoert en op ‘enter’ klik, vind je eerst wat informatie over de website en daaronder zie je ‘WordPress Theme Details’:

WordPress thema

In dit geval gaat het om een op maat gemaakt thema, dat je daarom niet zomaar voor je eigen website kunt gebruiken.

Geplaatst in Web Getagd met

Wat is een url

Onlangs kreeg ik de vraag om informatie op een bepaalde website te laten wijzigen met de boodschap: “Op de site ‘onderwerp, subonderwerp’ staat onze naam, wil jij die eraf laten halen?” Ik ben gaan googelen op onderwerp en subonderwerp, maar kon de betreffende site niet vinden. Daarom deed ik navraag: heb je de exact url voor mij? Het antwoord was: nee, die heb ik niet ik heb erop gegoogeld.

Soms zijn dingen dus niet zo duidelijk voor iedereen als anderen denken. Wat is een url? url is de afkorting van ‘uniform resource locator’, het is het unieke webadres van een website, in het geval van deze website https://www.gepeca.nl/wat-is-een-url.

Als je deze url aan iemand wilt doorgeven, is de handigste manier om dit adres te kopiëren uit de adresbalk van je browser, daarmee voorkom je dat je per ongeluk spelfouten maakt.

wat is een url
Geplaatst in Web Getagd met

Vergroot de veiligheid van je WordPress-site

Het is belangrijk ervoor te zorgen dat je WordPress website zo goed mogelijk is beveiligd tegen hackers. Hieronder enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen.

Plaats de WordPress installatie in een speciale map

Plaats WordPress niet in the root (direct onder https), maar in een map met een naam die alleen jij kent. Je site krijgt dan een naam met de mapnaam erin bijvoorbeeld: https://www.mijnwebsite.nl/map.
Als je een normale URL wilt, zoals https://www.mijnsite.nl, lees dan dit artikel over het verplaatsen van je website van een submap naar de root

Maak een tweede gebruiker met alleen auteursrechten

Maak een extra gebruiker aan en maak deze tot auteur ( gebruikers > nieuwe gebruiker). Je kunt dan net doen of de pagina’s en berichten die je als beheerder hebt gemaakt door een auteur zijn gemaakt. De laatste heeft geen rechten en dat vermindert de kans dat iemand je website overhoop kan halen.
Hoe doe je dat:
Als je een pagina aan het bewerken bent zie je rechtsboven in scherminstellingen. Klik daarop en vink “auteur” aan. Vervolgens kan je onder het invoerveld de gebruiker zonder rechten als auteur aangeven.

Beperk het aantal inlogpogingen

Je hebt zelf waarschijnlijk geen vijf pogingen nodig om in te loggen en een hacker zal meer pogingen nodig hebben. Hiervoor is bijvoorbeeld de plugin limit login attempts). Je kunt zelf aangeven hoeveel pogingen mogen worden gedaan tot het IP-adres voor een bepaalde tijd wordt geblokkeerd.

Updaten

Zo nu en dan zie je bovenaan het scherm dat er een update van WordPress is. Updaten is erg belangrijk; naast nieuw toepassingen zijn er vaak ook verbeteringen qua beveiliging. Maak wel altijd eerst een back-up.

Gebruik een goed wachtwoord

Verzin een wachtwoord dat moeilijk is te raden, het liefst een wachtwoord zonder betekenis.

Wordfence

Deze Plugin  kan je site scannen om te kijken of er foute code instaat. Er kan een e-mail worden gestuurd als hij iets tegenkomt dat er niet normaal uitziet of wanneer iemand heeft geprobeerd op je site in te loggen.

Geplaatst in Web Getagd met

Een letterlijk of toch een woordelijk verslag?

Regelmatig hoor ik dat mensen een letterlijk verslag willen, maar meestal bedoelen ze een woordelijk verslag. Ik beide gevallen gaat het om een integraal verslag van bijvoorbeeld een vergadering, maar er is een groot verschil.

Letterlijk verslag

Bij een letterlijk verslag wordt echt alles opgeschreven zoals het is gezegd, spreektaal wordt een op een genoteerd. Dat betekent dat ook alle versprekingen, haperingen e.d. exact in het verslag worden opgenomen en dat het verslag taalkundig vaak niet correct is. Een letterlijk verslag is dan ook meestal niet prettig leesbaar.

Woordelijk verslag

Bij een woordelijk verslag wordt in principe ook alles opgeschreven wat er in een bijeenkomst wordt gezegd, maar hier wordt de zinnen omgevormd tot een goedlopend geheel en worden bijvoorbeeld eh’s en ah’s weggelaten. Dat maakt het een stuk leesbaarder dan een letterlijk verslag.

Geplaatst in tekst Getagd met ,

Datalekken

Het is de laatste tijd regelmatig in het nieuws; datalekken, wat is dat en hoe kun je daarmee omgaan?

Wat is een datalek?

Bij een datalek liggen je digitale gegevens op straat en dat is natuurlijk niet de bedoeling als is het alleen maar omdat ze ook in handen van criminelen kunnen komen.

Hoe ontstaat een datalek

Een datalek kan ontstaan omdat je computer besmet is geraakt met een virus of malware doordat je per ongeluk schadelijke software hebt gedownload of een geïnfecteerde website hebt bezocht. De schadelijke software gaat op zoek naar gevoelige informatie op je computer zoals creditcardinformatie. Er zijn ook programma’s die registreren welke toetsen je aanslaat om zo inloggegevens te achterhalen. Een andere bekende methode is phishing, de meeste mensen kennen die berichten wel: Een e-mail die van je bank lijkt te komen met een link.
Je gegevens kunnen ook via een andere partij worden gelekt, bijvoorbeeld een website waarop je ooit je gegevens hebt ingevoerd.

Hoe weet je dat je gegevens gelekt zijn

Je kunt op haveibeenpwnd.com zien of je e-mailadres ooit gelekt is, bij wie en wanneer. De kans dat dit het geval is, is vrij groot, maar dat hoeft niets te betekenen omdat iemand met alleen een e-mailadres niet zoveel kan, behalve phishingberichten sturen. Het is wel gevaarlijk als ook je wachtwoorden bij de verkeerde mensen bekend zijn. Daarom is het van belang de wachtwoorden van de gelekte e-mailadressen te wijzigen.

Hoe voorkom je dat je gegevens bij een datalek betrokken raken

  • Installeer een goed virusscanner;
  • Gebruik overal verschillende wachtwoorden
Geplaatst in Web Getagd met

Phishing

Phishing, een manier om persoonlijke gegevens te ontfutselen, hoe herken je het? Er is een aantal zaken waarnaar je moet kijken.

Wie is de afzender van het bericht

De naam van de afzender van een e-mail zegt helemaal niets, iedereen kan zich voordoen als bijvoorbeeld een bank. Je kunt wel kijken naar het e-mailadres van de afzender. Als je op de naam van de afzender klikt, zie je het e-mailadres en nu kun je controleren of de domeinnaam wel hetzelfde is als de officiële website. Als dat niet zo is, is de e-mail waarschijnlijk nep. De domeinnamen lijken vaak net echt, maar let goed op, ze wijken vaak net iets af van de echte naam.
Het kan voorkomen dat behalve de naam ook het e-mailadres is gekopieerd. Blijf daarom altijd alert op welke links en bijlages je opent.

Waar leidt een link naartoe

Kijk altijd heel goed uit voordat je zomaar op een link klikt, zeker als dat een betaallink is of een link naar een inlogpagina van een instantie. Laat je cursor boven de link zweven, maar klik nog niet. Dan zie je een bubbel met het internetadres te zien, controleer of je geen vreemde dingen ziet. Op checkjelinkje.nl kun je controleren waar een link naartoe leidt en of hij legitiem is.

Wat wordt er gevraagd

Vaak proberen criminelen allerlei privégegevens te achterhalen zoals je gebruikersnaam en wachtwoord of de pincode van je bankpas. Een officiële instantie of bedrijf zal nooit om dit soort zaken vragen. Trap er dus niet in als het toch gebeurt.

Ben je een klant of heb je je ergens voor opgegeven

Phishingberichten bestaan steeds vaker uit betalingsherinneringen, track-en-trace-links en winacties. Sta erbij stil of je wel klant bent van het bedrijf dat je een mail stuurt en of je je wel voor een win-actie hebt opgegeven. Als dat niet zo is, klopt er waarschijnlijk iets niet, maar ook als het van een bekende organisatie lijkt te komen, moet je blijven opletten. Neem bij twijfel contact op met die organisatie, maar gebruik daarvoor niet de contactgegevens of de link in het bericht, maar zoek die gegevens zelf op. Laat je sowieso niet opjagen omdat je zogenaamd snel moet reageren.

Geplaatst in e-mail Getagd met

WordPress website verhuizen van een submap naar de root

Vaak staat een WordPress-installatie in een submap. Bijvoorbeeld https://www.mijnwebsite.nl/submap.
Je site is dan alleen via dat adres bereikbaar, maar je wilt eigenlijk dat je site als https ://www.mijnwebsite.nl is te zien. Om dat te realiseren moet je een aantal dingen doen.

  1. Je Permalinks moeten werken zodat er een .htaccess bestand is aangemaakt.
  2. Je moet een algemene instelling in je WordPress installatie wijzigen.
  3. Er moeten twee bestanden uit de wordpress map worden gedownload.
  4. Na een kleine wijziging aan een van die bestanden moeten ze allebei naar de root van je site worden geüpload

1. Controleer je permalinks

Log in op de backend van je WordPress website. Controleer bij instellingen > Permalinks of je de aangepaste structuur of berichtnaam is aangevinkt.

2. Wijzig het site adres (URL)

Ga naar de tab Algemeen.
Wijzig daar het veld siteadres (URL). Haal de submap weg. Dus: https://www.mijnwebsite.nl/subdomein wordt: https://www.mijnwebsite.nl
LET OP: Wijzig WordPress-adres URL NIET!

3. Download index.php en .htacces uit de submap

Ga met filezilla naar de submap van je site en download de index.php en de .htacces. (rechtermuisknop > downloaden) Verwijder ze nog niet op deze locatie, alleen downloaden!
Als je de htacces niet ziet, kan je die zichtbaar maken via server > tonen van verborgen bestanden forceren. Sla beide bestanden op je harde schijf op.

4. Wijzig de index.php

Open index.php van je harde schijf en wijzig de regel require( dirname( __FILE__ ) . ‘/wp-blog-header.php’ );. Die verander je in: require( dirname( __FILE__ ) . ‘/submap/wp-blog-header.php’ );
Gebruik hierbij de naam van je eigen submap.

Upload daarna de gewijzigde index.php en het .htaccesbestand naar de root van je site. Dus direct onder https://www.mijnwebsite.nl.
Zorg ervoor dat er geen index.htm of index.html in je root staat.

Mocht het niet zijn gelukt, zet dan in de tab Algemeen in het veld siteadres (URL) de naam van je submap terug. Dan staat er weer https://www.mijndomein.nl/subdomein.
Je kunt dan weer bij je site via de submap. Je kunt nu de stappen nogmaals uitvoeren en kijken wat er fout is gegaan.

Geplaatst in Web Getagd met