Datalekken

Het is de laatste tijd regelmatig in het nieuws; datalekken, wat is dat en hoe kun je daarmee omgaan?

Wat is een datalek?

Bij een datalek liggen je digitale gegevens op straat en dat is natuurlijk niet de bedoeling als is het alleen maar omdat ze ook in handen van criminelen kunnen komen.

Hoe ontstaat een datalek

Een datalek kan ontstaan omdat je computer besmet is geraakt met een virus of malware doordat je per ongeluk schadelijke software hebt gedownload of een ge├»nfecteerde website hebt bezocht. De schadelijke software gaat op zoek naar gevoelige informatie op je computer zoals creditcardinformatie. Er zijn ook programma’s die registreren welke toetsen je aanslaat om zo inloggegevens te achterhalen. Een andere bekende methode is phishing, de meeste mensen kennen die berichten wel: Een e-mail die van je bank lijkt te komen met een link.
Je gegevens kunnen ook via een andere partij worden gelekt, bijvoorbeeld een website waarop je ooit je gegevens hebt ingevoerd.

Hoe weet je dat je gegevens gelekt zijn

Je kunt op haveibeenpwnd.com zien of je e-mailadres ooit gelekt is, bij wie en wanneer. De kans dat dit het geval is, is vrij groot, maar dat hoeft niets te betekenen omdat iemand met alleen een e-mailadres niet zoveel kan, behalve phishingberichten sturen. Het is wel gevaarlijk als ook je wachtwoorden bij de verkeerde mensen bekend zijn. Daarom is het van belang de wachtwoorden van de gelekte e-mailadressen te wijzigen.

Hoe voorkom je dat je gegevens bij een datalek betrokken raken

  • Installeer een goed virusscanner;
  • Gebruik overal verschillende wachtwoorden
Geplaatst in Web Getagd met