Webteksten schrijven

Webteksten zijn hele andere teksten dan teksten op papier. Het is dan ook niet aan te raden zomaar een ‘papieren tekst’ op je website te kopiëren, maar wat kun je dan wel doen?

Maak het de lezer gemakkelijk en houd het kort

Lezers op het internet nemen meestal niet de tijd om hele lappen tekst op een website te lezen, ze scannen een pagina als het ware. Zorg daarom voor structuur op je pagina en help je bezoeker de informatie te vinden die hij zoekt, door de belangrijkste informatie bovenaan te zetten.

Gebruik tussenkoppen

Tussenkoppen maken een pagina niet alleen overzichtelijker, ook Google kan deze koppen goed vinden. Maak je koppen daarom niet alleen maar vet, maar gebruik echt de code voor koppen, het liefst H2. H1 en H2 worden namelijk het beste gevonden door Google, maar H1 wordt vaak al gebruikt voor de paginatitel en die is vaak wat groter dan de tussenkoppen.

gebruik afbeeldingen

Gebruik afbeeldingen

Zorg dat je pagina levendig is. Wissel je tekst af met bijpassende afbeeldingen en voorzie die natuurlijk van een zogenaamde alt-tekst.

Gebruik lijsten

Met een opsomming is direct duidelijk welke onderdelen je benoemt maar overdrijf niet, een pagina met alleen maar lijsten is ook niet aantrekkelijk om te lezen.

  • Houd het kort
  • Tussenkoppen
  • Afbeeldingen
  • Lijsten
  • Zoekwoorden
  • Links
  • Call to action

Gebruik zoekwoorden

Ga voordat je je webtekst schrijft eens na waarop mensen googelen en verwerk deze woorden in je tekst. Overdrijf dit niet, je schrijft vooral voor je lezers en niet voor Google.

Meer details? Gebruik een link

Je hebt een korte en duidelijke tekst, maar vaak wil je toch meer informatie geven. Maak dan een link naar gerelateerde webpagina’s.

Call to action

Maak het de lezer gemakkelijk contact met je op te nemen. Dit kan door een link naar je contactformulier: ‘neem gerust contact met ons op’ of door een opvallende knop.

Geplaatst in tekst, Web Getagd met